18 Kasım 2008 Salı

Belki de okuma tarzı değişti...

Birkaç haftadır gazete ve dergilerde, Moskova’daki kitap satışlarında geçen senelere nazaran bir düşüşün olduğuna ve özellikle genç nesil arasında kitap okuma oranının düştüğüne dair haberler okuyorum. Açıkçası bu haberler beni şaşırtmadı değil. Metroda, ayakta bile zor durulan bir ortamda çantasından-torbasından kitabını çıkarıp okuyan biriyle ya da müşterisini beklerken kitabını okuyan bir taksi şoförüyle karşılaşmam hiç de az rastladığım bir durum değil. Düşünüyorum da belki okuma alışkanlığında bir azalma değil de okuma tarzında bir değişiklik olmuştur?!

Hayatamızın her noktasına giren teknoloji, yemek pişirme tarzımızdan hobilerimize kadar bir çok alanda bizi etkiliyor. Çağımızda teknoloji, bizim ona kolayca ayak uydurabilmemizi sağlamak amacıyla kendisini en kolay ve en pratik biçimleriyle karşımıza çıkartıyor. Bunlara en güzel örneklerden biri de “e-book” diye adlandırılan internet üzerinden bilgisayarlara, akıllı telefonlara (smart phone) ve hatta son dönemin modası i-pod gibi mp3 çalarlara yüklenen kitaplar.

Bu kitaplar, internet üzerinden kolayca yüklenerek kişinin bu kitaba her zaman rahat bir şekilde ulaşması sağlanıyor. Yani kişi çantasında ya da torbasında kocaman kalın kitapları taşıyarak kendisine ağırlık yapmıyor. Onun yerine her zaman yanında taşıdığı cep bilgisayarından, akıllı telefonlarından ya da mp3 çalarlarından istedikleri kitaplara istedikleri anda ulaşarak rahatça okuyabiliyorlar. Hatta isterlerse bunları sesli olarak bile dinleyebiliyorlar. Yani yemek hazırlarken, spor yaparken hatta duş alırken bile kitap okuma şansımız var artık.

Bu e-book teknolojisini ve gençler arasında teknolojinin ne kadar hızlı yayıldığını göz önüne aldığımızda okuduğum yazılardaki “Rus gençleri arasında kitap okuma alışkanlığının ya da gençlere yönelik kitap satışlarının azalması” konularının belki de sanıldığı gibi kitap okuma alışkanlığının azalmasından değil sadece kitap okuma tarzının değişmesinden ileri gelebiliyor olabilir. Hele ki elindeki akıllı telefonlardan ya da mp3 çallarından kitap okuyan gençleri gördükçe.

Hiç yorum yok: