18 Kasım 2008 Salı

“Moda tekerrürden ibarettir”

Rusya’da “moda haftası” başladı. 1-8 Nisan tarihleri arasında ünlü markalar yeni kreasyonlarını sunmak için Moskova’dalar. Biz ilkbahar ve yaz için hazırlıklar yaparken, ünlü modacılar 2008 sonbahar-kış koleksiyonlarıyla moda severlerin karşısına çıkmaya hazırlanıyorlar. Artık moda deyince sadece kadınlar aklımıza gelmiyor. Günümüzde erkeklerin de çok büyük bir kısmı modayı yakından takip ediyor ve gelişen yeni trendlere ayak uydurmaya çalışıyor. Bunun yanında çocuklar bile ailelerinden moda olan markalaları isimleriyle istiyorlar. Kısaca moda, 7’den 70’e herkesi kıskacına almış durumda.

Moda ve moda olanı giymek bazı zamanlarda yakışanı giymekten bile öteye geçebiliyor. Hatırlıyorum da düşük belli pantolonlar ve etekler moda olduğunda “bu nasıl giyilir böyle, çok rahatsız, bana hiç yakışmadı” gibi cümleler herkesin ağzındaydı. Oysa şimdi sokakta düşük bel pantolon giymeyen kadın ya da erkek göremezsiniz. Hatta bu tarz pantolonlarda kantarın topuzunun kaçtığı zamanlar da olmuyor değil! Ama sanırım bu seneden itibaren artık bu şekilde nahoş görüntülerle daha az karşılaşacağız. Moda tekerrür ediyor ve on sene önceki pantolonlarda, eteklerde, montlarda “yüksek bel modası” yeniden “moda” oluyor.

Geçen seneden itibaren yeniden hayatımıza giren “yüksek bel modası” bu sene artık daha hızlı bir şekilde kendisini vitrinlerde gösteriyor ve alıcısını bekliyor. Her şeyde başı çekmesine alıştığımız gençler, bu yeni modaya biraz tedirgin yaklaşıyorlar. Denedikleri kot pantolanların kesimleri alışkın olduklarından oldukça farklı. Şu anda yaklaşık olarak 16-17 yaşlarında olan nesil, “düşük bel” modasıyla büyüdü. Giyim, hayat tarzları, hatta vücutları bile buna uygun olarak gelişti. Mağazalarda hepsinin ağzında “ama böyle de pantolon mu olur, kemeri bu kadar yukarı takamam ben vs...” gibi sözler duymak çok mümkün. Bakalım “düşük bel” nesli yüksek bele ne kadar zamanda alışabilecek?

Laf düşük belli kıyafetlerden açılmışken geçen gün duyduğum haberi de söylemeden geçmek istemiyorum. Hepimizin bildiği ideal kadın ölçüsü olan 90-60-90, düşük bel modası nedeniyle son beş sene içinde değişime uğrayarak 85-63-93 olmuş. Bu sonuçlar, modanın hayatımızda ne kadar etkin bir rol oynadığının da kanıtı sanırım. Aynı ünlü modacının dediği gibi: “Ne modayla yapabiliriz ne de modasız. Moda öyle kötüdür ki, onu her altı ayda bir değiştirmek zorunda kalırız”.

Hiç yorum yok: